Subsidie update Prinsjesdag 2019

Tijdens Prinsjesdag 2019 zijn er ook op het gebied van subsidies een aantal wijzigingen doorgevoerd. We nemen de belangrijkste wijzigingen met u door.

Energie-Investeringsaftrek (EIA) sluit beter aan op het klimaatakkoord

De subsidiemogelijkheden voor de EIA-regeling worden vanaf 2020 verruimd. Het kabinet heeft dit besloten naar aanleiding van het klimaatakkoord waarbij de focus ligt op CO2-reducerende maatregelen, zoals het ondersteunen van investeringen in de warmte-infrastructuur. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik maken van alternatieve oplossingen voor het opwarmen van je pand met aardgas. De EIA levert een netto fiscaal voordeel op van ongeveer 10%. Het budget voor deze subsidie is €147 miljoen (gelijk aan vorig jaar).

Aanvraagsystematiek WBSO-subsidie flexibeler

De aanvraagsystematiek van de WBSO-subsidie wordt vanaf 2020 flexibeler. Allereerst wordt het aantal momenten van aanvragen verhoogd van 3 naar 4. Daarnaast wordt het uiterste moment van subsidie aanvragen flink verkort. In de oude situatie dient de subsidie minimaal 1 maand voor de start van de periode waar je subsidie voor aanvraagt ingediend te zijn. Dit is aangepast naar uiterlijk 1 dag voordat de periode begint. De aanpassingen komen voort uit meerdere evaluatiegesprekken die de overheid met gebruikers van de regeling heeft gevoerd. De ondersteuningspercentages en drempelbedragen blijven gelijk. De totale subsidiepot voor deze regeling stijgt naar €1281 miljoen voor volgend jaar.

StartupDelta wordt Techleap.NL

StartupDelta gaat de komende vier jaar verder onder naam TechLeap.NL. De komende jaren ligt de focus op doorgroei: van startup naar scale-up en van scale-up naar bedrijven met een grote maatschappelijke en economische impact. Er wordt een expertisecentrum gebouwd voor startups om kennis en kunde binnen het startup ecosysteem te delen. Daarnaast wordt er een ontwikkelprogramma voor scale-ups opgezet om de groei van scale-ups te bevorderen. De nadruk zal liggen op de thema’s kapitaal, talent en markt in relatie tot snelle groei. Hiervoor is €65 miljoen euro vrij gemaakt. Het doel van de overheid is om van Nederland het beste startupecosysteem van Europa te maken.

Tarief Innovatiebox in 2021 verlaagd

Ondernemers die winst maken met innovatieve activiteiten hoeven over dit deel minder vennootschapsbelasting te gaan betalen. Het huidige tarief van 7% gaat per 1 januari 2021 omhoog naar 9%.

Leven lang ontwikkelen

In 2020 krijgen de sectoren landbouw, horeca en recreatie in het kader van praktijkleren extra subsidie. Lees alles over deze wijziging hier.

Oud collega Tom Boonen lanceert startup Utrecht Housing 

27-05-2021

Bij Considium helpen wij bedrijven met het binnenhalen van subsidie op verschillende vlakken. We vinden het bijvoorbeeld mooi om met innovatieve projecten bezig te zijn en bedrijven daarin te ondersteunen. Het is dan leuk om te zien dat onze oud collega, Tom Boonen, sinds kort een innovatieve startup is begonnen. De ideale huisgenoot in Utrecht

Lees verder

Voorschot subsidie praktijkleren

11-05-2020

In de vierde week van mei opent het loket voor de subsidieregeling  praktijkleren voor het aanvragen van een voorschot voor praktijkleerplaatsen in het mbo. Doel van de voorschotregeling is werkgevers tijdens de coronacrisis  tegemoet te komen voor al gemaakte kosten en te bevorderen dat praktijkleerplaatsen in het mbo kunnen blijven bestaan. Het voorschot kan alleen

Lees verder

WBSO voor Hiway B.V.

5-03-2020

Sinds dit jaar mogen wij de WBSO aanvraag voor Hiway B.V. verzorgen, een innovatief jong bedrijf dat een banenmarktplaats aanbiedt voor werkzoekenden en werkaanbieders. Hiway staat voor innovatieve ontwikkelingen die alle processen omtrent werk versimpelen. In dit interview spreken we met Wout Brink, Head of Strategic Partnerships, waar hij verantwoordelijk is voor alle commerciële activiteiten

Lees verder