Subsidie update Prinsjesdag 2019

Tijdens Prinsjesdag 2019 zijn er ook op het gebied van subsidies een aantal wijzigingen doorgevoerd. We nemen de belangrijkste wijzigingen met u door.

Energie-Investeringsaftrek (EIA) sluit beter aan op het klimaatakkoord

De subsidiemogelijkheden voor de EIA-regeling worden vanaf 2020 verruimd. Het kabinet heeft dit besloten naar aanleiding van het klimaatakkoord waarbij de focus ligt op CO2-reducerende maatregelen, zoals het ondersteunen van investeringen in de warmte-infrastructuur. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik maken van alternatieve oplossingen voor het opwarmen van je pand met aardgas. De EIA levert een netto fiscaal voordeel op van ongeveer 10%. Het budget voor deze subsidie is €147 miljoen (gelijk aan vorig jaar).

Aanvraagsystematiek WBSO-subsidie flexibeler

De aanvraagsystematiek van de WBSO-subsidie wordt vanaf 2020 flexibeler. Allereerst wordt het aantal momenten van aanvragen verhoogd van 3 naar 4. Daarnaast wordt het uiterste moment van subsidie aanvragen flink verkort. In de oude situatie dient de subsidie minimaal 1 maand voor de start van de periode waar je subsidie voor aanvraagt ingediend te zijn. Dit is aangepast naar uiterlijk 1 dag voordat de periode begint. De aanpassingen komen voort uit meerdere evaluatiegesprekken die de overheid met gebruikers van de regeling heeft gevoerd. De ondersteuningspercentages en drempelbedragen blijven gelijk. De totale subsidiepot voor deze regeling stijgt naar €1281 miljoen voor volgend jaar.

StartupDelta wordt Techleap.NL

StartupDelta gaat de komende vier jaar verder onder naam TechLeap.NL. De komende jaren ligt de focus op doorgroei: van startup naar scale-up en van scale-up naar bedrijven met een grote maatschappelijke en economische impact. Er wordt een expertisecentrum gebouwd voor startups om kennis en kunde binnen het startup ecosysteem te delen. Daarnaast wordt er een ontwikkelprogramma voor scale-ups opgezet om de groei van scale-ups te bevorderen. De nadruk zal liggen op de thema’s kapitaal, talent en markt in relatie tot snelle groei. Hiervoor is €65 miljoen euro vrij gemaakt. Het doel van de overheid is om van Nederland het beste startupecosysteem van Europa te maken.

Tarief Innovatiebox in 2021 verlaagd

Ondernemers die winst maken met innovatieve activiteiten hoeven over dit deel minder vennootschapsbelasting te gaan betalen. Het huidige tarief van 7% gaat per 1 januari 2021 omhoog naar 9%.

Leven lang ontwikkelen

In 2020 krijgen de sectoren landbouw, horeca en recreatie in het kader van praktijkleren extra subsidie. Lees alles over deze wijziging hier.

SDE+ najaarsronde 2019

10-10-2019

  Vanaf 29 oktober kunt u weer subsidie aanvragen vanuit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze regeling is al jaren de belangrijkste subsidieregeling voor het opwekken van duurzame energie in Nederland. De aanvraagperiode loopt van 29 oktober 2019, 9:00 uur tot 14 november 2019, 17:00 uur. Het budget voor deze periode is €5 miljard.

Lees verder

SDE+ subsidie

8-10-2019

Duurzame energieproductie (SDE+) is HOT! Bent u van plan om hernieuwbare energie te gaan produceren of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Sinds 2011 stimuleert de overheid duurzame energieproductie met de SDE+ subsidie. Duurzame energie is beter voor het milieu, maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en is goed voor de economie. In dit

Lees verder

Subsidie update Prinsjesdag 2019

20-09-2019

Tijdens Prinsjesdag 2019 zijn er ook op het gebied van subsidies een aantal wijzigingen doorgevoerd. We nemen de belangrijkste wijzigingen met u door. Energie-Investeringsaftrek (EIA) sluit beter aan op het klimaatakkoord De subsidiemogelijkheden voor de EIA-regeling worden vanaf 2020 verruimd. Het kabinet heeft dit besloten naar aanleiding van het klimaatakkoord waarbij de focus ligt op

Lees verder