Subsidie update Prinsjesdag 2019

Tijdens Prinsjesdag 2019 zijn er ook op het gebied van subsidies een aantal wijzigingen doorgevoerd. We nemen de belangrijkste wijzigingen met u door.

Energie-Investeringsaftrek (EIA) sluit beter aan op het klimaatakkoord

De subsidiemogelijkheden voor de EIA-regeling worden vanaf 2020 verruimd. Het kabinet heeft dit besloten naar aanleiding van het klimaatakkoord waarbij de focus ligt op CO2-reducerende maatregelen, zoals het ondersteunen van investeringen in de warmte-infrastructuur. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik maken van alternatieve oplossingen voor het opwarmen van je pand met aardgas. De EIA levert een netto fiscaal voordeel op van ongeveer 10%. Het budget voor deze subsidie is €147 miljoen (gelijk aan vorig jaar).

Aanvraagsystematiek WBSO-subsidie flexibeler

De aanvraagsystematiek van de WBSO-subsidie wordt vanaf 2020 flexibeler. Allereerst wordt het aantal momenten van aanvragen verhoogd van 3 naar 4. Daarnaast wordt het uiterste moment van subsidie aanvragen flink verkort. In de oude situatie dient de subsidie minimaal 1 maand voor de start van de periode waar je subsidie voor aanvraagt ingediend te zijn. Dit is aangepast naar uiterlijk 1 dag voordat de periode begint. De aanpassingen komen voort uit meerdere evaluatiegesprekken die de overheid met gebruikers van de regeling heeft gevoerd. De ondersteuningspercentages en drempelbedragen blijven gelijk. De totale subsidiepot voor deze regeling stijgt naar €1281 miljoen voor volgend jaar.

StartupDelta wordt Techleap.NL

StartupDelta gaat de komende vier jaar verder onder naam TechLeap.NL. De komende jaren ligt de focus op doorgroei: van startup naar scale-up en van scale-up naar bedrijven met een grote maatschappelijke en economische impact. Er wordt een expertisecentrum gebouwd voor startups om kennis en kunde binnen het startup ecosysteem te delen. Daarnaast wordt er een ontwikkelprogramma voor scale-ups opgezet om de groei van scale-ups te bevorderen. De nadruk zal liggen op de thema’s kapitaal, talent en markt in relatie tot snelle groei. Hiervoor is €65 miljoen euro vrij gemaakt. Het doel van de overheid is om van Nederland het beste startupecosysteem van Europa te maken.

Tarief Innovatiebox in 2021 verlaagd

Ondernemers die winst maken met innovatieve activiteiten hoeven over dit deel minder vennootschapsbelasting te gaan betalen. Het huidige tarief van 7% gaat per 1 januari 2021 omhoog naar 9%.

Leven lang ontwikkelen

In 2020 krijgen de sectoren landbouw, horeca en recreatie in het kader van praktijkleren extra subsidie. Lees alles over deze wijziging hier.

SLIM regeling

20-12-2019

Het nieuwe jaar breekt binnenkort aan en dat betekent weer volop nieuwe kansen voor subsidiemogelijkheden. De budgetten van bestaande subsidies zijn weer vol en nieuwe kansen bieden zich aan. In dit blog bespreken we de  SLIM-regeling, een nieuwe subsidie voor leren en ontwikkelen in het MKB vanaf 2020. Wat houdt de regeling precies in? Het

Lees verder

Kabinet neemt extra maatregelen voor klimaatdoelen

5-11-2019

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de uitwerking van het klimaat- en energiebeleid van dit kabinet bekend gemaakt. Het doel van het kabinet is 49 procent CO2-vermindering in 2030. Echter, de berekeningen laten zien dat de CO2-vermindering blijft steken op 43-48 procent in 2030. Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, heeft aangegeven

Lees verder

Stichting A+O helpt in zoektocht naar personeel

1-11-2019

Het oplopende tekort aan personeel voor bedrijven in de metaal- en elektrotechniek industrie zorgt ervoor dat bedrijven steeds meer gebruik maken van ‘zij-instromers’. Een zij-instromer is nieuw personeel dat geen technische opleiding heeft afgerond en geen ervaring heeft binnen een technisch bedrijf. Door bijscholing en praktijkervaring kan uiteindelijk een technische functie uitgeoefend worden. Om de

Lees verder