Kabinet neemt extra maatregelen voor klimaatdoelen

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de uitwerking van het klimaat- en energiebeleid van dit kabinet bekend gemaakt. Het doel van het kabinet is 49 procent CO2-vermindering in 2030. Echter, de berekeningen laten zien dat de CO2-vermindering blijft steken op 43-48 procent in 2030. Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, heeft aangegeven extra maatregelen te nemen om de klimaatdoelen alsnog te halen. De maatregelen betreffen interessante en uitvoerbare maatregelen, die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. We nemen de drie belangrijkste maatregelen één voor één met u door.

1. Extra subsidieronde SDE+ in 2020

In het voorjaar van 2020 wordt een extra ronde van de subsidie SDE+ hernieuwbare energie opengesteld. Hernieuwbare energie is schone, duurzame en eindeloze energie die het leefmilieu niet schaadt (windenergie, zonne-energie enz.). Projecten die door de aangescherpte regelingen (klik hier voor meer info) van de najaarsronde niet in aanmerking komen voor de SDE+ aanvraag, kunnen alsnog goedgekeurd worden. Het geld voor deze extra ronde komt van overgebleven budget van de vorige ronden. De ronde gaat niet ten koste van de verbrede SDE++ die in 2020 van start gaat.

2. Meer ISDE budget in 2019

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) biedt zowel particuliere als zakelijke gebruikers een tegemoetkoming voor kleinschalige verwarming zoals zonneboilers en warmtepompen. Het budget van deze aantrekkelijke regeling wordt met 60 miljoen euro opgehoogd naar 160 miljoen euro. Er kan tot 31 december 2019 subsidie worden aangevraagd.

3. Zon op dak

Het grootste potentieel om hernieuwbare energieprojecten te stimuleren zit in zon op daken, omdat draagvlak voor deze projecten geen belemmering vormt. De maatregelen zijn erop gericht om de uitrol van zonne-energie op daken van overheidsgebouwen, scholen en particulieren te versnellen. Voornamelijk scholen worden actief geïnformeerd. Alle schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs hebben een brief ontvangen met informatie over het Kennis- en innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed en de pilot Scholen Energie-bespaarlening (SEL). Via deze pilot kunnen scholen geld lenen voor onder andere dakisolatie en zonnepanelen.

Heeft u na het lezen van dit nieuwsbericht nog vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via mail: info@considium.nl of 085-0660293.

SLIM regeling

20-12-2019

Het nieuwe jaar breekt binnenkort aan en dat betekent weer volop nieuwe kansen voor subsidiemogelijkheden. De budgetten van bestaande subsidies zijn weer vol en nieuwe kansen bieden zich aan. In dit blog bespreken we de  SLIM-regeling, een nieuwe subsidie voor leren en ontwikkelen in het MKB vanaf 2020. Wat houdt de regeling precies in? Het

Lees verder

Kabinet neemt extra maatregelen voor klimaatdoelen

5-11-2019

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de uitwerking van het klimaat- en energiebeleid van dit kabinet bekend gemaakt. Het doel van het kabinet is 49 procent CO2-vermindering in 2030. Echter, de berekeningen laten zien dat de CO2-vermindering blijft steken op 43-48 procent in 2030. Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, heeft aangegeven

Lees verder

Stichting A+O helpt in zoektocht naar personeel

1-11-2019

Het oplopende tekort aan personeel voor bedrijven in de metaal- en elektrotechniek industrie zorgt ervoor dat bedrijven steeds meer gebruik maken van ‘zij-instromers’. Een zij-instromer is nieuw personeel dat geen technische opleiding heeft afgerond en geen ervaring heeft binnen een technisch bedrijf. Door bijscholing en praktijkervaring kan uiteindelijk een technische functie uitgeoefend worden. Om de

Lees verder